1.4. Extra rendement op een aandelenpositie

Anne is niet echt een “buy & hold” belegger. Zij zoekt wat sneller rendement. Geld moet opbrengen!

Zij erfde van haar ouders een mooie aandelenportefeuille met wat aandelen, die een mooi dividend geven. Het mag echter wat meer zijn.

De aankoopkoers van het aandeel ING in haar portefeuille is € 9,0. Aan de huidige koers (€10) bedraagt het brutorendement van het dividend 6%. 

Anne is best bereid een deel van haar ING positie te verkopen en schrijft een call optie op het aandeel ING. Zij neemt dus de plicht op haar om ING aandelen te verkopen aan € 10 tot 21 juni 2019. Hiervoor ontvangt zij € 0,66 per aandeel of 6,6% extra rendement.

Anne neemt dus de verplichting op om aandelen ING te verkopen aan € 10. Indien ING hoger gaat dan € 10 zal zij op de eindvervaldag (of vroeger) verplicht worden om deze aandelen te verkopen. Eindigt ING lager dan € 10 dan zal zij haar positie niet verkopen en de optiepremie blijft verworven.

Door het schrijven van putopties kan een belegger extra rendement halen op een aandelenpositie.

Opmerking: Heel wat beleggers kopen een aandelenpositie via het schrijven van een put optie en ontvangen hiervoor een premie. Van zodra deze beleggers verplicht worden om de aandelenpositie te kopen, schrijven zij een call optie (plicht om te verkopen) en innen wederom een premie.

Doorgaans doen zij dit op aandelen, die eerder in een range evolueren en een mooi dividend uitbetalen. We denken hier aan aandelen zoals Unilever en Royal Dutch.