2. Wat zijn opties?

droomhuisOpties bestaan reeds eeuwen. U heeft ongetwijfeld reeds kennis gemaakt met opties. Stel, na een lange zoektocht vindt u eindelijk uw droomhuis. U brengt een bezoekje aan het huis van uw dromen en ja, het bevalt u best wel. U wil er echter even over nadenken, even de bank raadplegen.

U vraagt aan de verkoper van het huis of u een “optie” kan nemen op het huis. U vraagt dus een (voor)kooprecht voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld twee weken.

Tijdens deze bedenktijd bent u nog geen eigenaar van het huis maar u sprak wel reeds een koopprijs af. U heeft geen verplichting om het huis te kopen maar u moet wel beslissen op of voor de vervaldag van de optie.

De verkoper gaf u deze bedenktijd en mag gedurende deze periode de woning niet aan een ander verkopen zolang de periode loopt.

Niet altijd leuk voor de verkoper want tijdens de bedenktijd kan een andere interessante koper opduiken, die misschien zelfs meer biedt. Vandaar dat de verkoper een bedrag als waarborg of vergoeding kan vragen. Koopt u de woning uiteindelijk niet, dan bent u dit bedrag als koper kwijt.

Opties zijn dus overeenkomsten of liever contracten, tussen een koper en verkoper om een goed te kopen of te verkopen aan een vastgestelde prijs gedurende een bepaalde periode.

Of even omgezet naar aandelenopties:

Een optie is een contract tussen een koper en een verkoper van aandelen om een aandelenpakket te verhandelen aan een voorafbepaalde (aandelen)koers voor een specifieke vervaldag.

We onderscheiden call opties en put opties.

Call opties geven u, als koper, het recht om aandelen te kopen aan een afgesproken prijs en tegen een bepaalde einddatum.

Put opties geven u, als koper van de optie, het recht om aandelen te verkopen aan een afgesproken prijs en tegen een bepaalde einddatum.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beleggen met opties
Average rating:  
 0 reviews