5.6. De spread bij opties en de rol van market makers

De biedkoers (bid) van een optiecontract is de koers waaraan u kan verkopen. De laatkoers (ask) is de koers waaraan u kan kopen. De laatkoers zal altijd hoger zijn dan de biedkoers.

Het verschil tussen beide is de bid-ask spread. Voor de belegger is dit een kost. Geen cash kost maar een rendementskost. In het voorbeeld hieronder is de bid-ask voor de optie met strike 43 gelijk aan 6,00 en 6,25. De belegger koopt aan 6,25 en kan verkopen aan 6,00. De bid moet stijgen van 6,00 tot 6,25 vooraleer de belegger in de winst komt.


De voornaamste reden voor deze bid-ask spread is het aantrekken van market makers  in de markt. Market makers zorgen voor voldoende liquiditeit op de optiemarkt zodat beleggers opties kunnen kopen en verkopen. Market makers zorgen voor een bied- en laatprijs zodat kopers en verkopers steeds kunnen handelen en de  optiemarkten niet stil vallen.

Market makers kunnen immers van de belegger kopen aan de biedkoers (6,00 in ons voorbeeld) en kunnen verkopen aan de ask-koers (6,25 in ons voorbeeld). Zij handelen feitelijk als een tussenpersoon en kunnen hier een mooie winstmarge op realiseren.

De opdracht van market makers is voortdurend te voorzien in bied- en laatkoersen voor opties. Voor de prijsvorming baseren zij zich op diverse modellen. Market making is best een winstgevende activiteit, maar ook niet zonder risico’s. Market makers nemen wel degelijk optieposities in, die eveneens onderworpen zijn aan hevige koersschommelingen en de vermindering van de tijdswaarde.

In het voorbeeld hieronder een optie met vervaldag binnen 1472 dagen. Deze langlopende opties worden heel weinig verhandeld door de particuliere belegger.

Opvallend is de grootte van de bid en de ask. Steeds 20 contracten … . Dit is duidelijk een market maker, die hier de aankoop- en de verkoopprijs heeft ingesteld. De spread is groot maar een belegger, die de optie wil kopen of verkopen heeft tenminste een tegenpartij.