4.2. Tijd kost geld

Wie opties koopt, moet rekening houden met de looptijd. Een deel van de optiepremie bestaat immers uit tijdswaarde.

We illustreren met een voorbeeld.

Bernard koopt een optie op het aandeel Celgene. Celgene is een Amerikaans farmabedrijf, dat zich toelegt op het ontwikkelen van medicijnen tegen beenmergkankers. Het aandeel noteert $ 85 en viel terug van $ 150. Een koopje?

Bernard meent van wel en besluit een call optie te kopen met $ 85 (de huidige koers) als uitoefenprijs en 17 januari 2020 als vervaldag. Hij koopt dus het recht om Celgene aandelen aan te kopen tot 17 januari 2020. Hiervoor betaalt hij $ 11,45 per aandeel of $ 1.145 voor een optiecontract van 100 aandelen.

celgene

De optie heeft momenteel geen intrinsieke waarde. Stel dat Bernard nu zijn optie zou uitoefenen, dan koopt hij de aandelen aan ongeveer dezelfde koers als op de beurs. De betaalde premie $ 11,45 per aandeel is dus de vergoeding voor de verkoper om tot de vervaldag Celgene aandelen te willen verkopen aan $ 85.

Maar stel nu dat Celgene niet stijgt maar blijft hangen onder de $ 85? Langzaam maar zeker zal de optiepremie aan $ 11,45 afnemen tot $ 0 op de eindvervaldag.

Tijd is dus de grootste vijand voor wie call opties koopt. Wie opties koopt, moet zijn optieposities en de vervaldagen goed in de gaten houden. Indien de koers niet in de gewenste richting evolueert, sluit hij dus zijn positie best voortijdig af om zo het verlies beperken.