4.1. Ongedekt schrijven is voor dummies

Wat is ongedekt schrijven van opties?

Wie een optie schrijft (= verkoopt), gaat een verbintenis aan. Bij het schrijven van een call optie, ben je als belegger bereid om aan een welbepaalde prijs een aandelenpakket te verkopen aan de houder van de optie.

Bij het schrijven van een put optie, ben je daarentegen bereid om aandelen te kopen aan een vastgestelde prijs.

Wat is nu het risico bij het ongedekt schrijven van put of call opties? We illustreren met een voorbeeld.

Het ongedekt schrijven van een call optie.

Stefaan gelooft niet in het business model van autobouwer Tesla. Het aandeel steeg in minder dan een jaar met 300% en noteert aan $ 75. Het is een kwestie van jaren vooraleer het bedrijf failliet gaat, aldus Stefaan.

tesla

Hij besluit om een call optie te schrijven met $ 75 als uitoefenprijs en eindvervaldag op december 2018. Hij ontvangt hiervoor een premie van $ 12 per aandeel of $ 1.200 per optiecontract. Lekker meegenomen denkt hij. Hij heeft de aandelen niet in portefeuille en schrijft dus ongedekt.

Alhoewel het bedrijf van Elon Musk zwaar verlieslatend blijft en kampt met productieproblemen, blijven de aandelenanalisten van grote beurshuizen koopadviezen uitsturen. Het aandeel stijgt tot $ 300.

Indien de houder van de put optie beslist om het optiecontract uit te oefenen, moet Stefaan 100 aandelen Tesla verkopen aan $ 75. Maar aangezien hij deze aandelen niet bezit, moet hij ze eerst aankopen … aan $ 300. Zijn verlies is bijgevolg 100 x ($ 300 – $75) = $ 22.500. Hij ontving wel een premie van $ 1.200 maar dat is louter een doekje voor het bloeden.

Wie ongedekte call opties schrijft, neemt onbeperkte risico’s. Dit is te vermijden.

Het ongedekt schrijven van een put optie.

Wie een put optie schrijft of verkoopt, neemt de verbintenis aan om een pakket aandelen te kopen aan een vooropgestelde prijs. Hiervoor ontvangt de beleFortis-logogger een premie. Ook hier is er een risico aan verbonden maar ditmaal enigzins beperkt.

We schrijven 2008 … Walter is een gepensioneerde leraar en heeft heel wat aandelen Fortis in bezit. Fortis is een gulle dividendenbetaler en dat is een mooie aanvulling op zijn ambtenarenpensioen.

Begin 2008 valt het aandeel terug van € 34 tot € 12. Deze terugval voor dergelijk kwaliteitsaandeel is overdreven, meent Walter en hij ruikt zijn kans.

mfglobal-koers-fortis

Hij schrijft (= verkoopt) 10 put opties met uitoefenprijs € 10 en met vervaldag 15 december 2009. Walter neemt dus de plicht op zich om 10 x 100 = 1.000 aandelen Fortis te kopen aan € 10 tot eind 2009. Hiervoor ontvangt hij een premie van € 1,2 per aandeel of € 1.200.

Helaas, driewerf helaas, de financiële crisis gooit roet in het eten van Walter. Fortis gaat overkop en de aandelen worden waardeloos. Walter is echter verplicht om de waardeloze aandelen aan te schaffen aan … € 10. Walter mag dus € 10.000 ophoesten.

Ook schrijven van opties kan een (groot) risico inhouden. Hier is het risico echter beperkt tot de waarde van de positie aan de uitoefenprijs. Ook hier houdt de belegger best de nodige cash achter de hand om de positie aan te kopen.

 Op de beurs is er maar één zekerheid: Er is geen zekerheid.