3.5. Winnen in dalende markten

Met opties kan je winnen als de beurs daalt en dit met een minimaal risico. Een beursdaling of crash kan je (helaas) niet voorspellen. Alhoewel … met behulp van de Buffett indicator kan je bepalen of een markt al dan niet te fors gestegen en overgewaardeerd is.

We illustreren wederom met een voorbeeld.

Robert, een gepensioneerde textielbaron uit West-Vlaanderen, is gepassioneerd door de financiële beurzen. Zijn motto is duidelijk: Koop als de markten laag staan en verkoop als de markten (te) hoog staan. Nu bestaat zijn aandelenportefeuille voornamelijk uit dividendaandelen en die wil hij niet van de hand doen.

Maar als de beurzen dalen, wil hij wel een graantje meepikken. Om te bepalen of de beurzen te duur staan maakt hij gebruik van de Buffett indicator.

De berekening van de Buffett indicator is eenvoudig. Deel de marktwaarde van alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven ( Total market capitalization) door het Bruto Nationaal Product van de Verenigde Staten (US gross domestic product – GDP. Bij een waarde rond de 80% tot 90% zijn de markten goedkoop. Staat de indicator hoger dan 115%, dan zijn de beurzen eerder duur. En boven de 140% komt de Amerikaanse beurs in de gevarenzone.

Robert is van mening dat er een correctie op de loer ligt. Morgen, volgende week, volgend jaar? Hij weet het niet. Hij weet wel dat die er aan komt en dat hij winst wil maken op deze nakende beursdaling.

Hij koopt een put optie op de AEX index met vervaldag 20 december 2019 en uitoefenprijs 500. De actuele koers van de AEX index is 524,28.

Een put optie geeft immers het recht om de onderliggende waarde te verkopen aan de uitoefenprijs.

eoe-put-optie

Voor deze put optie betaalt Robert € 29,55 per optie of € 2.955 voor een standaard contract van 100 opties.

Stel dat Robert het gelijk aan zijn kant krijgt en de AEX daalt met 100 punten van 523 tot 423, dan wordt zijn optie € 77 per optie of € 7.700 waard in totaal. Hij heeft immers het recht om de AEX aan 500 te verkopen terwijl de huidige koers 423 is.

Blijft de beurs echter doorstijgen, dan zal de put optie waardeloos aflopen. In ieder geval is het risico van Robert beperkt tot de aankoopprijs van de put optie.

Met put opties kan een belegger op een eenvoudige manier winnen in dalende markten en zijn aandelenportefeuille indekken tegen koersdalingen.