3.4. Extra rendement

Met opties kan je extra rendement halen op je aandelenposities in portefeuille. En dat kan best meer dan een paar procent per jaar zijn.

We illustreren met een voorbeeld:

Manon is een jonge belegger, die doorgaans belegt voor de heel lange termijn maar toch graag wat bijverdient op de aandelenposities, die zij reeds in haar portefeuille heeft.

Zo heeft zij een positie van 200 aandelen Royal Dutch. Opvallend aan de langetermijngrafiek hieronder is dat de koers van Royal Dutch doorgaans schommelt tussen € 22 en € 30.

royal-dutch

Het aandeelt noteert nu wederom € 30. Manon besluit een call optie te verkopen (= schrijven). Dit wil zeggen dat Manon de plicht op haar neemt om tot de vervaldag aandelen Royal Dutch te verkopen aan een € 30.

Concreet verkoopt Manon 2 call opties met uitoefenprijs € 30 en eindvervaldag 20 december 2019. Hiervoor ontvangt zij een premie van € 1,62. Aan de koers van € 30 is dit een opbrengst van 5,4%. In totaal ontvangt Manon 200 x € 1,62 = € 324.

royal-dutch-opties

Indien de koers van Royal Dutch hoger blijft gaan, zal Manon de aandelen Royal Dutch moeten verkopen aan € 30. Niet getreurd, bij een volgende koersval richting € 22 kan zij opnieuw de aandelenpositie opbouwen. Geduld is een mooie deugd … .

Daalt de koers van Royal Dutch onder € 30, zoals Manon best wel verwacht, dan zal de optie waardeloos aflopen op de eindvervaldag en realiseerde Manon een extra rendement van € 324 op haar aandelenpositie.

Trouwens, Manon hoeft de eindvervaldag van de optie niet af te wachten. Stel dat de koers van Royal Dutch plots fors onderuit gaat, dan zal de koers van de call optie ook fors dalen tot bijvoorbeeld € 0,5 per aandeel. Manon kan dan besluiten de optiepositie voortijdig in te kopen. Haar winst wordt dan 200 x (€ 1,62 – € 0,5) = € 224.

En als de koers van Royal Dutch toch wederom naar boven schiet, dan kan Manon wederom een call optie verkopen. La belle histoire se répète.

Met opties kan een actief belegger extra rendement realiseren op zijn aandelenposities.

Opgelet: wie een call optie verkoopt, neemt de plicht op zich om een aandelenpositie te verkopen aan een welbepaalde koers. Heeft de belegger reeds deze positie in portefeuille, dan is dit zonder risico. Men spreekt dan van “gedekt schrijven van opties”.

Heeft de belegger de aandelenpositie niet in portefeuille, dan zal hij deze positie moeten kopen op de beurs en dit kan voor onaangename situaties zorgen. Stel dat de belegger aandelen Royal Dutch moet leveren aan € 30 en de koers is € 35, dan maakt hij een verlies van € 5 per aandeel. Het mogelijke verlies bij ongedekt schrijven is dus niet gekend op voorhand.

Vandaar onze gulden regel: Schrijf nooit ongedekte call opties.