3.3. Uw aandelenverzekering

Hoera! De beurs daalt. Deze kreet hoort u waarschijnlijk zelden. Toch zijn er heel wat beleggers, die garen spinnen bij een beursdaling. Beurzen stijgen maar beurzen kunnen ook dalen en doorgaans een pak sneller dan stijgen.

En de langetermijnbelegger? Wel, die gaat (soms met knikkende knieën) een boeiende periode tegemoet. Door de daling kan hij opnieuw kwaliteitsaandelen kopen maar dan aan een lagere prijs. Maar hij kan zich ook indekken tegen de beursdaling met behulp van put opties. Hij kan als het ware zijn aandelenportefeuille verzekeren tegen een daling.

We illustreren met een voorbeeld:

Chantal is gek op de beursgoeroe Warren Buffett (op beursvlak dan toch). Warren Buffett is een grootmeester in beleggen en de kleine belegger kan aandelen kopen van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway. Dit aandeel klopt de beurs sinds jaar en dag.

Chantal koopt iedere maand 3 aandelen Berkshire Hathaway (B) en bouwde doorheen de jaren een mooie positie van 300 aandelen op.

berkshire

Aan een koers van $ 220 is haar positie $ 66.000 waard. Chantal kijkt dagelijks ook naar de CNN Fear & Greed index. Indien deze index onder de 20 duikelt, dan spreekt men van een beurscorrectie.

cnn-fear-greed.png

Chantal wil zich indekken tegen een koersval. Zij koopt daarom 3 put opties op Berkshire Hathaway (B) aan een uitoefenprijs van $ 220 en vervaldag op 21 december 2018.

optie-BRKB

Hiervoor betaalt zij $ 4,40 per aandeel of $ 1.320 in totaal.

Stel dat het aandeel tegen 21 december daalt tot $ 200, dan kan Chantal de opties verkopen minstens aan $ 20 per optie of $ 6.000 in totaal. Haar aandelenpositie daalt weliswaar met 300 x $ 20 = $ 6.000 maar de put optie maakt dit goed. De put optie is haar verzekering.

Stel dat het aandeel Berkshire Hathaway niet daalt maar blijft doorstijgen, dan is de optiepremie verloren. Net zoals bij een autoverzekering. Heb je geen ongeval gehad, dan is de premie ook “verloren”.

Met put opties kan een langetermijn belegger zich optimaal indekken tegen een koersdaling.