3.2. Aandelen goedkoper kopen

Met opties kan je aandelen goedkoper aankopen. Ja, goedkoper dan de huidige koers of nog lager … .

We verhelderen aan de hand van een voorbeeld.

Erik belegt voor de lange termijn en heeft een boontje voor het aandeel Ackermans & van Haaren. Deze Belgische holding klopt sinds jaar en dag de wereldindex MSCI World. Deze holding heeft participaties in financiële instellingen maar eveneens in industriële sectoren. Ideaal dus voor een “Buy & Hold” positie in te nemen.

Aan een koers van € 145,9 vindt Erik het aandeel iets te duur maar € 140 vindt hij best een correcte prijs.

ackerman-opties

Hij schrijft (of verkoopt) een put optie voor 100 aandelen Ackermans & van Haaren met een uitoefenprijs van € 140 per aandeel en dit tot eind maart 2019. Hij neemt dus de “plicht” op zich om de aandelen aan te kopen aan € 140.

Hiervoor ontvangt hij een premie van € 2,94 euro per aandeel. Indien deze put optie uitgeoefend wordt, dan zal zijn uiteindelijke aankoopprijs € 140 – € 2,94 = € 137,06 per aandeel bedragen, wat 6% lager is dan de huidige koers.

Erik kan op deze manier de gewenste aandelenpositie een pak goedkoper aankopen.

Stel dat de koers van het aandeel Ackermans & van Haaren boven de € 140 blijft en de put optie wordt niet uitgeoefend, dan heeft Erik alvast de € 294 premie op zak.

Stel dat de koers van het aandeel Ackermans & van Haaren echter stevig daalt? Wel, in ieder geval is het verlies op de positie € 294 minder, dan in geval Erik de positie nu aan marktkoers had gekocht.

Met opties kan een langetermijnbelegger aandelenposities goedkoper aankopen.